Nasi Goreng Mak Ngah
Nasi goreng memang adalah antara makanan pilihan penulis untuk dibuat sarapan. Penulis ni memang suka makan nasi untuk sarapan. Sebab, sejak kecil diajar begitu. Lagipun bila makan nasi perut kita jadi kenyang, nak belajar pun mudah masuk kepala. Alhamdulillah. Tapi penulis makan nasi putih untuk sarapan bukan nasi lemak time kecil-kecil dulu. Orang kata makan nasi lemak pagi-pagi ni mengantuk. Mungkin jugak kot kalau nasi tu lemak sangat. Nak nak pulak minum pula air milo. Kalu kopi o tak apa kot.
Penulis memang suka buat nasi goreng untuk sarapan. Tambahan pula kalau ada nasi lebih semalam. Tapi kadang kadang kita ni ada masanya kat dapur takda bahan. Atau tak banyak bahan kat dapur kan. Nak masak apa pun tak tau dah. Duk fikir nak masak ape harini, nak masak ape hari ni. Nak makan ape hari ni.
Selalunya kalau terjadi macam tu penulis masak resepi simple aje atau cipta aje resepi baru dari bahan yang ada. Penulis ada satu resepi simple nasi goreng, resepi nasi goreng mak cik penulis. Dia suka goreng nasi gini. Penulis bagi nama nasi goreng mak ngah. Bahannya sikit je. Tapi mesti ada lesung sebab rencahnya mesti ditumbuk. Kalau tak pun hancurkan dengan food processor.
Nasi goreng ni lauknya telur saja. Dan tiada sayur. Dan ianya warna coklat sebab letak kicap. Kadang kala penulis tambah lobak merah, kacang buncis atau jagung ke dalamnya.
Bahan
- 3 cawan nasi.
- 7 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 3 biji cili tomyam
- 2 biji telur
- Kicap manis
- Kicap masin
- Sos tomato
- Sos cili
- Sos tiram
- Minyak masak
Caranya
- Tumbuk semua bawang and cili sampai hampir lumat.
- Panaskan minyak.
- Tumis bahan tumbuk.
- Masukkan garam, dalam 2 sudu teh.
- Masukkan telur, kacau dan tunggu ia masak. Kalau tak mau hanyir masukkan serbuk lada sulah secukupnya.
- Setelah telur masak masukkan nasi.
- Masukkan kicap manis dan masin.
- Masukkan semua sos.
- Cuba rasa. Masukkan bahan perasa lagi jika perlu.
- Siap.
Ulasan
Catat Ulasan