Resepi Bihun/Mihun Goreng Bodoh
Pagi ni cuaca sangat sejuk. Malam tadi hujan, kelmarin pun hujan juga. Jadinya kita nak mandi pun rasa liat sebab sejuk. Sementara tu perut pun rasa lapar sudah. Penulis pergi tengok kat dapur apa yang ada. Tak banyak bahan yang ada sebab esok baru pasar malam. Jadi harini memang banyak barang dah habis.
Penulis pun terfikir, kalau masak, mungkin rasa sejuk tu berkurang sebab duduk masak dekat api. Dan penulis nampak ada separuh bungkus bihun dalam almari tadi jadi penulis pun buat keputusan nak goreng mihun. Biasalah bila cuaca sejuk dan bahan tiada kita rasa nak masak yang mudah aje. Penulis pun cari perencah segera bihun goreng Adabi tapi rupanya dah habis juga.
Jadi penulis pun kenalah buat perencah sendiri. Nak goreng bihun goreng bodoh aje. Bihun goreng penulis ni rasanya biasa aje, cuma untuk sesiapa yang nak cepat atau kehabisan bahan macam penulis bolehlah cuba. Boleh tambah taugeh dan tauhu ke dalamnya.
Bahan
- 1/2 peket bihun
- 9 ulas bawang merah
- 7 ulas bawang putih
- 7 tangkai cili kering direndam dan buang biji
- 1 inci belacan
- 1 sudu besar gula
- 2 1/2 sudu teh garam
- Minyak masak
- 1 sudu teh sos tomato
- Kicap manis
Caranya
- Rendamkan bihun dalam air panas atau suam dan ketepikan.
- Kisar cili kering.
- Kisar bawang merah dan bawang putih.
- Panaskan 1/3 cawan minyak.
- Tumis belacan sampai baunya bertukar seperti bau udang kering.
- Masukkan cili kering kisar dan masak ampai naik bau.
- Masukkan bawang kisar tadi dan masak sampai sedikit garing.
- Masukkan sos tomato dan sedikit kicap.
- Masukkan gula dan garam.
- Kacau rata dan masak sampai rencah berminyak.
- Setelah itu masukkan bihun dan sedikit air. Kacau rata.
- Masak sampai bihun lembut.
- Masukkan kicap secukupnya dan gaul rata.
- Masukkan sedikit minyak supaya bihun berkilat.
- Siap.
Ulasan
Catat Ulasan