Resepi Daging Goreng Kunyit
Harini penulis nak cerita pasal daging goreng. Daging goreng memang kegemaran penulis. Nampak aje daging goreng atau masak kicap daging mulalah penulis rasa lapar nasi hehe.
Ada banyak jenis daging goreng. Ada daging goreng kunyit, kicap, pedas, black pepper dan sebagainya. Kalau dagingnya lembut, rasanya cukup apa-apa jenis daging goreng pun sedap.
Dalam entri kali ni penulis nak cerita resepi daging goreng kunyit. Daging goreng kunyit ni selalu dimasak oleh saudara-mara penulis bila balik kampung masa penulis kecik-kecik dulu. Best baunya, harum gitu. Nak nak kalau guna bahan segar semua.
Kalau masak daging goreng kunyit ni, penulis suka tambah cili ke dalamnya. Lada solok atau lada besar hijau memang enak jika ditambah ke dalam daging goreng kunyit. Ramai je pandai masak daging goreng ni, ini resepi versi penulis. Jom.
Bahan
- 250 ke 300 gram daging dihiris nipis.
- 3 biji bawang putih diketuk (untuk tumis)
- 3 biji bawang putih
- 1 inci kunyit hidup / 1 sudu teh kunyit serbuk
- 1 inci halia
- 1/2 cawan air asam jawa dari 1/2 sudu besar asam jawa
- 1/2 sudu besar gula pasir
- 2 sudu teh garam
- 1 1/2 biji bawang besar Holland dihiris kasar
- 3 biji lada hijau besar dihiris serong
- 1/3 cawan minyak masak
Caranya
- Tumbuk bawang putih, kunyit, 1 sudu garam dan halia.
- Perap daging dengan bahan tumbuk dan gula selama 30 minit.
- Setelah 30 minit panaskan minyak dalam kuali.
- Tumis bawang putih ketuk. Tumis sampai naik bau.
- Masukkan daging yang diperap dan air asam jawa.
- Masak sampai air kering.
- Jika daging belum empuk masukkan air lagi dan masak sampai empuk.
- Setelah air kering dan daging empuk, masukkan garam 1 sudu.
- Rasa daging, jika belum cukup masin dan manis tambah perasa.
- Masukkan lada dan bawang besar.
- Setelah bawang sedikit lembut tutup api.
- Siap.
Ulasan
Catat Ulasan